Dry Needling

Wat doe je met dry needling?

Bij toepassen van dry needling wordt dunne naald door de huid in de spier geplaatst. Het prikken gebeurd snel waardoor het geen pijn doet. Wanneer de naald in de spier zit, wordt er gezocht naar een  triggerpoint. In de volksmond noemen we dat ook wel een ‘spierknoop’.

Door met de naald in de spiervezel te prikken, ontstaat een aanspanning van de vezel: een twitch. Wanneer die spiervezel zich aanspant, voelt dit als een soort kramp, die de herkenbare pijn oplevert. Nadat de vezel zich heeft aangespannen, ontspant deze weer. Die ontspanning kan ervoor zorgen dat je directe pijn verlicht en er een betere beweeglijkheid optreedt.

Dry Needling bij Gym-Fysio
Iris en Mark Gym-Fysio

Snel weer pijnvrij bewegen?

Dry Needling is toepasbaar bij stijve gewrichten en spieren, klachten van nek, schouder, arm, ellenboog, onderarm, pols, klachten van de lage rug, heup, knie, onderbeen, hielspoor en andere voetklachten.

Wegprikken die rug nek of rug pijn!? 

 

Dry needling dient te worden gebruikt bij zogenoemde myofasciale pijnklachten. Dit zijn pijnklachten die je voelt wanneer je op een plek drukt, maar de pijn elders, het uitstralingsgebied, wordt gevoeld. In dat geval heb je een actief triggerpoint gevonden en als je hierin prikt, wordt deze uitgedoofd.

 

Dry needling heeft voordelen boven massages

Latente triggerpoints geven alleen lokale pijn. Deze zijn wel goed te masseren. Een voordeel van dry needling is dat je bij diepgelegen spieren kunt komen, waar je met bijvoorbeeld massage niet bij kunt omdat je dan eerst door veel andere spieren moet drukken.”